Vegetariske gyros med græske deller, kartofler, grønt og tzatziki

Annonce | Indlægget er lavet i samarbejde med Oliviers & Co

De her vegetariske gyros med græske deller, sprøde kartofler, fladbrød og cremet tzatziki er fuldstændig vidunderlige! En velsmagende, vegetarisk version af den klassiske græske gyros med saftige, krydrede deller lavet på sorte bønner, feta og soltørrede tomater – stegt sprøde og endnu mere smagfulde i den klassiske græske ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co, som tilfører dybde, fylde og en autentisk smag fra Middelhavet.

Gyrosen serveres med sprøde ovnbagte kartofler vendt i frisk timian og flagesalt, masser af friskt grønt og en hjemmelavet, cremet tzatziki med et strejf af citron og mynte. Det hele pakkes ind i varme, græske fladbrød – enten hjemmelavede eller købte – alt sammen tilberedt med den velafbalancerede græske ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co, der binder alle smagselementerne sammen med sin florale og afrundede karakter.

Den græske ekstra jomfru olivenolie er fremstillet i hjertet af Grækenland. Den har en silkeblød tekstur og smagen har noter af tørrede frugter og urter, modne tomater og hvide blomster. Den er ideel til opskrifter som den her, hvor oliens alsidighed virkelig får lov at skinne igennem - vi både steger i den, bager i den, vender det grønne i den samt til dyppelse. 

Med de her vegetariske gyros får du en mættende, smagfuld og helt igennem vidunderlig græsk-inspireret ret med masser af umami, tekstur og kærlighed. Velbekomme! 

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Færdigkøbte fladbrød 

Forberedelsestid: 15-20 min.
Tilberedningstid: 25-30 min.
I alt:
 40-50 min. 

Hjemmelavede fladbrød 

Forberedelsestid: 30-35 min.
Tilberedningstid: 1 t.
I alt:
 ca. 1,5 t.  

Nok til 4 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

GRÆSKE FETADELLER

  • 1 løg

  • 2 fed hvidløg

  • 2 dåser sorte bønner/kidneybønner

  • 200 g græsk feta

  • 170 g soltørrede tomater + 2 spsk olie herfra 

  • 1 æg

  • 3 dl rasp

  • 1 tsk spidskommen

  • 2 tsk stødt koriander

  • 2 tsk tørret oregano / 2 spsk frisk

  • 2 tsk tørret timian / 2 spsk frisk

  • 1/2 tsk kanel

  • 1 tsk chiliflager

  • Græsk ekstra jomfru olivenolie fra Oliviers & Co 

KARTOFLER

TZATZIKI  

  • 500 ml græsk yoghurt/skyr

  • 1 agurk

  • 0,5-1 fed hvidløg

  • En lille håndfuld mynteblade

  • Skal af 1/4-1/2 citron

  • Salt og peber 

GRØNT

FLADBRØD

  • 4 græske fladbrød eller de her hjemmelavede:

    • 1 dl vand

    • 22 g gær

    • 1,5 dl natural yoghurt (evt. græsk yoghurt eller skyr)

    • 1,5 tsk salt

    • 4,5 dl hvedemel

    • 2,25 dl durummel

HVORDAN LAVER DU DEM:

FLADBRØD

  1. Laver du fladbrødene selv, så start med at lave dejen. Bruger du færdiglavede fladbrød, så hop ned til FYLD. 

  2. Brug en røremaskine eller rør dejen i hånden. Hæld vand og yoghurt i en skål og opløs gæret i det. Tilsæt mel og salt lidt ad gangen og rør dejen godt sammen i 5-10 min. 

  3. Dejen skal ikke været klistret, men den må heller ikke blive for "hård”. Vurdér eventuelt om der skal lidt mere vand i - i så fald, tilsæt lidt ad gangen.

  4. Ælt dejen godt sammen og lad den så hæve 1 time på køkkenbordet med et viskestykke over. Lav i mellemtiden fyldet.

FYLD

  1. Forvarm din ovn på 200 graders varmluft. Skær kartoflerne ud i tynde pomfrit-lignende stænger/både, vend dem med timian, salt og den græske olivenolie og bag dem i 25-30 min. til de er sprøde. 

  2. Halver agurken til tzatzikien og skrab kernerne ud. Riv agurken ned i en si, drys med lidt salt og lad det stå at dryppe af mens du laver dellerne. 

  3. Dræn så de sorte bønner for lage og blend dem sammen med ingredienserne til de græske deller. “Farsen” må gerne bibeholde en lidt grov tekstur. Form “farsen” til deller og steg dem sprøde på en pande i den græske olivenolie. Tip! Gør evt. dine hænder lidt våde når du former dem, det er gør det endnu nemmere. 

  4. Klem så den sidste vædde ud af agurkerne og vend dem sammen med ingredienserne til tzatzikien. Smag den til. 

  5. Skær tomat og agurk ud og vend det med grofthakket bredbladet persille og den græske olivenolie.

  6. Har du lavet fladbrødsdejen selv, så del den i fire stykker, rul dem ud en ad gangen, så de er ca. 0,5 cm. tykke og steg dem på begge sider i den græske olivenolie. Har du købt fladbrød, så varm dem efter anvisning på indpakningen.

  7. Nyd så dine gyros med tzatzikien, det grønne, kartoflerne og de græske veggiedeller. Velbekomme!  

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

TZATZIKI Laver du tzatzikien lang tid før servering, skal du være opmærksom på, at hvidløgssmagen kan blive ret kraftig. Vi kan derfor anbefale at røre hvidløg i kort inden servering for en mere afbalanceret styrke - men det er en smagssag.  

GLUTENFRI For en glutenfri version kan du bruge glutenfri rasp til de vegetariske græske deller og glutenfrie fladbrød. 

LAKTOSEFRI For en laktosefri version kan du bruge laktosefri feta og laktosefri yoghurt/skyr. 

Næste
Næste

Jordbærkage med basilikum, olivenolie og vaniljecreme