Løgtærte med balsamico og oregano

Løgtærte à la tarte tatin med balsamico, miso og frisk oregano. En karamelliseret, velsmagende og nem tærte til både hverdag og weekend. De sødmefulde zittauerløg karamelliseres i en umamifyldt glace af balsamico og lys miso, før de bages under en sprød dej. Når tærten vendes ud på tallerkenen, afsløres en glinsende, duftende overflade, toppet med frisk oregano og eventuelt lidt parmesan for et ekstra løft.

Den her tærte får sin fylde og sødme fra zittauerløg, der først steges gyldne i en blanding af smør og olivenolie og derefter simrer i en hjemmerørt glace på balsamicoeddike, miso og kogt vand. Misoen tilfører umami og dybde, mens balsamicoens syrlighed balancerer sødmen fra løgene – en kombination, der gør tærten uimodståelig velsmagende og rig på karakter.

Når løgene er møre og glaserede, dækkes de af en rund butterdej, der bages sprød og gylden i ovnen. Ved servering vendes tærten på hovedet, så den karamelliserede løgside vender opad. Du får dermed en omvendt tærte med sprød bund og blød, glansfuld top, inspireret af den klassiske franske tarte tatin.

Top tærten med friske oreganoblade, som tilfører et grønt og let krydret pift. Ønsker du mere dybde, kan du drysse lidt revet parmesan over ved servering – det salte osteloft passer perfekt til den sødmefulde løgbase.

Server løgtærten som en let frokostret, som aftensmad med en salat på siden, som del af en tapasmenu, eller som tilbehør til en grøn salat. Den egner sig både til hverdag og weekend, og den kan også nydes lun eller kold dagen efter – smagen bliver næsten endnu bedre.

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 10 min.
Tilberedningstid: 25-30 min.
I alt:
 35-40 min.

Nok til 4 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

GLACE

  • 55 g lys miso 

  • 3 spsk god balsamicoeddike

  • 1 dl kogt vand

TÆRTE

  • Ca. 750 g zittauerløg

  • 20-30 g smør

  • 2-3 spsk olivenolie

  • En lille håndfuld frisk oreganoblade

  • Friskkværnet sort peber

  • Lidt revet parmesan

  • 1 butterdej eller tærtedej

TOPPING

  • Frisk oregano

  • Evt. lidt revet parmesan (valgfrit)

HVORDAN LAVER DU DEN:

  1. Pisk først ingredienserne til glacen godt sammen.

  2. Skræl løgene og halver dem. Varm din pande godt op, kom smør og olivenolie på og steg løgene med skærefladen nedad ved middel-høj varme et par minutter.

  3. Hæld glacen udover løgene, tilsæt oreganoblade og lidt sort peber, steg yderligere et minut, skru ned til middelvarme, sæt låg på og “damp-steg” løgene 8-10 min. under låg. Forvarm i mellemtiden din ovn ved 200 graders varmluft.

  4. Sluk for panden når der stadig er lidt væske tilbage i bunden, skær din butterdej/tærtedej til, drys parmesan udover løgene og læg så dejen over løgene i panden og pres den lidt ned i siderne, så den omslutter løgene.

  5. Pensl dejen med lidt olivenolie, prik huller i den og bag så tærten ved 200 graders varmluft i 25-30 min. Hold øje med, at den ikke bliver for brændt.

  6. Lad den køle lidt af, når den er færdig, læg så en tallerken eller et serveringsfad ovenpå panden, brug evt. grydelapper eller lign. hold på tallerkenen og panden og flip det, så tærten ender på tallerkenen.

  7. Pynt med frisk oregano, evt. lidt parmesan og nyd den med en salat på siden. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

UNDGÅ LØGENE IKKE SLIPPER Du kan opleve, at alle løgene ikke slipper panden, når du flipper den. Don’t worry, i så fald lægger du dem bare “på plads”. Måden du kan undgå det på, er ved at lade der være en smule væske tilbage i panden, inden du lægger dejen på og bager den.

GLUTENFRI Du kan bruge en glutenfri dej, for en glutenfri version. Brug også den variant af miso, der hedder hatcho miso - det er certificeret glutenfrit.

LAKTOSEFRI For en laktosefri version, kan du bruge en laktosefri smør, parmesan og dej.

Næste
Næste

Fudgy brownie med vaniljeis, olivenolie og salt