Galette med svampe, timian og parmesan

Den her galette med svampe, timian og parmesan er lavet med en sprød tærtedej, en krydret miso-bund og et saftigt fyld af gyldne svampe, der gør retten både enkel og imponerende – perfekt som vegetarisk hovedret eller som en smagfuld gæsteret.

Svampene spiller hovedrollen i denne galette. Når de først steges på en tør pande, frigiver de deres væske og koncentrerer smagen, og når de derefter brunes i olivenolie med hvidløg og timian, får de en næsten kødfuld dybde og en intens umami, der fylder hele køkkenet med duft. Timianens varme, urteagtige aroma binder smagen sammen og fremhæver svampenes naturlige jordede sødme.

Den hjemmelavede tærtedej er både sprød og robust – lavet af en kombination af hvedemel og fuldkorn, der giver en let nøddeagtig smag og holder godt sammen om fyldet. Du kan også bruge en færdig tærtedej for en endnu hurtigere version, men den hjemmelavede er virkelig det ekstra minut værd.

Et helt særligt lag i galetten er den krydrede miso-sennep-gochujang-paste, som smøres på bunden før fyldet. Den giver en subtil, men markant umami og en mild varme fra gochujang, der gør det her til langt mere end “bare en svampetærte”. Smagen bliver dyb, rund og intens – præcis det, man ønsker af en efterårsret.

Til sidst tilføjes masser af friskrevet parmesan, som smelter ned i svampene og giver en salt, sprød, gylden overflade under bagningen. Resultatet er en galette, der både er elegant og rustik, med lag på lag af varme, runde smage.

Server den med en frisk salat, og du har en velbalanceret, mættende og aromatisk ret, der gør sig godt på både hverdags- og gæstebordet.

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 15-20 min.
Tilberedningstid: 30-35 min.
I alt:
 45-55 min.

Nok til 4 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

FYLD

  • 800 g svampe

  • 2 spsk frisk hakket timian/1 spsk tørret

  • 3 fed hvidløg

  • 70 g parmesan

  • Olivenolie

TÆRTEDEJ

  • 1 købt tærtedej eller denne opskrift (tager 5 min. at lave): 

  • 1,5 dl vand

  • 1,5 tsk salt

  • 0,75 dl olivenolie

  • 3 dl hvedemel

  • 2,25 dl fuldkornshvedemel, grahamsmel eller ølandshvedemel

MISO PASTE

  • 45 g lys miso

  • 2 tsk dijonsennep

  • 1,5 tsk gochujang

  • 2-3 spsk vand

HVORDAN LAVER DU DEN:

  1. Rens svampene for jord og skær dem i tynde skiver, hak den friske timian fint og riv parmesanen fint på et rivejern.

  2. Steg så svampene på en tør pande ved middelvarme indtil de frigiver væske. Skru så op på middelhøj varme og steg svampene til de næste har frigivet al deres væske.

  3. Skrab dem til siden på pande, kom godt med olivenolie på sammen med pressede fed hvidløg og timianen.

  4. Steg det et par minutter til det begynder at dufte og bland det så sammen med svampene og steg yderligere nogle minutter. Sluk så for varmen og forvarm din ovn ved 200 graders varmluft.

  5. Lav nu tærtedejen (hvis ikke du bruger en færdiglavet). Rør vand, salt og olie sammen i en skål.

  6. Tilsæt melet og rør det sammen med en ske, men som dejen bliver mere og mere "tør" kan du begynde at ælte den sammen med hænderne - eventuelt ude på bordet.

  7. Ælt dejen godt sammen i 5 minutters tid og lad den stå og trække i 5-10 min. på køkkenbordet.

  8. Rør i mellemtiden miso, sennep, gochujang og vand godt sammen. Tilsæt 1 spsk vand ad gangen. Det er vigtigt, at pasten forbliver tyk og ikke bliver tynd, da den skal smøres ud på galette-bunden.

  9. Drys så lidt mel på bordet, rul dejen ud så den er ca. 0,5 cm. tyk og put den på et stykke bagepapir på en bageplade.

  10. Fordel miso pasten ud på bunden, så der er 2 cm. til kanten. Drys halvdelen af parmesanen udover, fordel svampefyldet over parmesanen og drys til sidst resten af parmesanen udover.

  11. Buk kanterne ind over fyldet, dryp med lidt olivenolie og bag den så i 25-30 min.

  12. Server med frisk timian på toppen og en skøn salat på siden. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

GLUTENFRI For en glutenfri version så brug en glutenfri mel og en hatcho miso - mange lyse misoer er glutenfri, men tjek alligevel.

LAKTOSEFRI Nogle parmesaner er naturlig laktosefri, så tjek for det! Ellers brug en laktosefri variant for laktosefri galette.

Forrige
Forrige

Glutenfri krydderkage med kikærter og kanelfrosting

Næste
Næste

Rigatoni med cremet græskarsauce, sprød palmekål og pinjekerner