Bagt feta med græskar, figner, hvide bønner og salvie

Den her opskrift på bagt feta med græskar, figner, hvide bønner og salvie er efterårs-comfortfood, når det er allerbedst. En lun, cremet og karamelliseret ret, hvor sødmen fra det bagte græskar og de modne figner går så godt til den salte feta og de fyldige hvide bønner.

De bagte figner tilfører en dyb, frugtagtig sødme, mens græskarret bliver mørt, gyldent og let karamelliseret i ovnen. Sammen med cremet feta, sprøde salvieblade og aromaen fra den friske timian får retten en fantastisk balance mellem sødt, salt og urtet. De hvide bønner binder det hele sammen med deres bløde konsistens og milde smag – og giver samtidig retten et solidt, plantebaseret proteinindhold, så den mætter længe.

En god balsamico, honning og olivenolie sætter prikken over i’et med en let syrlighed og en karamelliseret overflade, der gør retten uimodståelig. Og det bedste af det hele? Den kræver minimal forberedelse og passer sig selv i ovnen, mens du kan dække bordet eller lave en frisk salat til.

Bagt feta med græskar og figner er den perfekte efterårsret – både som et let aftensmåltid med brød og salat eller som en smuk servering til weekendbordet. Den er naturligt glutenfri, og med laktosefri feta kan den nemt tilpasses alle.

En ret, der samler alt det bedste ved sæsonens råvarer: varme, sødme, salt og sprødhed – og som beviser, at enkle ingredienser kan blive til noget helt særligt, når de får lov at bage sig sammen i ovnen.

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 5-10 min. (+ valgfri iblødsætning og kogetid)
Tilberedningstid: 40-45 min.
I alt:
 45-55 min.

Nok til 4 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

  • 1/2 hokkaidogræskar

  • 5 figner

  • 350 g udblødte og kogte hvide bønner (150 g tørrede)/ 1,5-2 dåser a 240 g drænet vægt

  • 5 blade salvie

  • 200 g græsk feta

  • 4 spsk god balsamico 

  • 6 spsk god olivenolie

  • 2 spsk honning

  • Salt 

  • En lille håndfuld frisk timian 

HVORDAN LAVER DU DET:

  1. Bruger du tørrede bønner, sætter du disse i blød i min. 12 timer og koger dem efterfølgende i 40-45 min.

  2. Forvarm din ovn ved 200 graders varmluft.

  3. Skær fignerne i 8 både og hokkaidogræskaret i stykker på størrelse med figenstykkerne - de karamelliserer bedst, hvis de ikke er for store.

  4. Dræn bønnerne for kogevand eller lage hvis du bruger fra dåse og kom figner, græskar og bønner i et ovnfast fad sammen med salvieblade. Lad det ikke overlappe hinanden for meget, så får stykkerne en bedre “skorpe”.

  5. Vend det hele rundt med 3 spsk balsamico, 5 spsk olivenolie, honning, salt og timian.

  6. Placer så fetaen i midten (evt. ovenpå et par bønner, så det ikke brænder fast i bunden af fadet) og drys med 1 spsk balsamico og 1 spsk olivenolie.

  7. Bag det hele i 40-45 min. og spis det med en efterårssalat på siden eller på siden af en tærte.

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

BØNNER Bruger du tørrede bønner, så sæt disse i blød i min. 12 timer og kog dem efterfølgende 40-45 min. Alternativt kan du bruge to dåser hvide bønner eller to dåser butterbeans i stedet.

GLUTENFRI Retten er naturlig glutenfri.

LAKTOSEFRI Brug en laktosefri feta for at gøre retten laktosefri.

Næste
Næste

Matcha tiramisu