Galette med tomater, hytteost, soltørrede tomater og rosmarin

Galette med tomater, hytteost, soltørrede tomater og rosmarin. En sprød, rustik galette med bagte cherrytomater, cremet hytteost og aromatisk rosmarin – det her er den slags tærte, der både føles let og mættende på samme tid. Perfekt som frokostret, let aftensmad eller som del af en større servering.

Tomaterne bliver bagt for sig, så de når at afgive en del af deres væske og koncentrere smagen. Det betyder, at de ikke gør tærten våd – og du ender med tomater, der er søde, intense og let karamelliserede i kanterne. Kapers og frisk rosmarin tilføjer et lille bittert og salt modspil til det søde og bløde.

Fyldet er lavet på hytteost og hakkede soltørrede tomater – en kombination, der både er cremet, frisk og umamirig. Skal fra citron giver et strejf af syre, mens den hakkede rosmarin samler smagene på tværs af fyld og topping.

Dejen kan du lave selv – det tager kun få minutter – eller du kan bruge en færdiglavet. Den hjemmelavede er sprød og let rustik med fuldkornsmel og olivenolie, som giver en mere karakterfuld bund.

Når galetten er samlet, foldes kanterne løst ind over fyldet, så den bevarer sin lidt ujævne og håndlavede form – det er netop det, der gør en galette så charmerende. Efter bagning er den sprød i kanten og blød i midten, fyldt med smag og tekstur.

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 15 min.
Tilberedningstid: 35 min.
I alt: 50 min.

Nok til 4 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

TOMATER

  • 600 g cherrytomater

  • Olivenolie

  • Nip flagesalt

  • 2 spsk kapers 

  • 2 stilke frisk rosmarin

TÆRTEDEJ

  • 1 købt tærtedej eller denne opskrift (tager 5 min. at lave):

  • 1,5 dl vand

  • 1,5 tsk salt

  • 0,75 dl olivenolie

  • 3 dl hvedemel

  • 2,25 dl fuldkornshvedemel, grahamsmel eller ølandshvedemel

FYLD

  • 400 g hytteost

  • 800 g hakkede soltørrede tomater 

  • Skal af 1/2-1 citron

  • 2 spsk hakket rosmarin (frisk)

HVORDAN LAVER DU DEN:

  1. Forvarm din ovn på 200 graders varmluft.

  2. Halvér tomaterne, læg dem på en bageplade, drys med olivenolie og et nip salt og bag dem ved 200 graders varmluft i 20 min.

  3. Lav i mellemtiden tærtedejen (hvis ikke du bruger en færdiglavet). Rør vand, salt og olie sammen i en skål.

  4. Tilsæt melet og rør det sammen med en ske, men efterhånden som dejen bliver mere og mere "tør" kan du begynde at ælte den sammen med hænderne - eventuelt ude på bordet.

  5. Ælt dejen godt sammen i 5 minutters tid og lad den stå og trække i 5-10 min. på køkkenbordet.

  6. Rør i mellemtiden ingredienserne til hytteost-fyldet sammen

  7. Drys så lidt mel på bordet, rul dejen ud og put den på et stykke bagepapir på en bageplade.

  8. Fordel hytteost-fyldet ud på tærtebunden, men lad 2 cm ud til kanten være bar. Læg de bagte tomater oven på fyldet, drys med kapers og buk kanterne ind over. Læg de to stilke rosmarin i midten af galetten, pensl siderne med olivenolie og bag den så i 28-30 min. indtil den har fået en skøn mørk farve.

  9. Nyd med en skøn salat på siden. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

TOMATER Forbag dem for at dræn dem for væske, så galetten ikke bliver våd og ubagt. Tomaterne skal derfor heller ikke have taget meget farve under for-bagningen, de skal blot have afgivet en masse væske.

BAGETID Galettens samlede bagetid kan variere fra ovn til ovn og alt afhængigt om du bruger en købt færdiglavet dej eller den hjemmelavede dej. Hold derfor øje med galetten hvert 5. minut efter du har bagt den i 20-25 min.

LAKTOSEFRI Brug laktosefri hytteost for en laktosefri version.

Næste
Næste

Cremet hummus med aubergine, blomkål og kikærter, salsa verde og fladbrød