Tarte tatin med skalotteløg og svampe

Den her tarte tatin med skalotteløg og svampe braiseret i rødvin er en elegant, vegetarisk udgave af den klassiske franske tærte – men med et dybt aromatisk efterårstwist. Her mødes sødmen fra karamelliserede skalotteløg, de umami noter fra svampe og en intens rødvinsglace, der binder det hele sammen i en blød, mørk og umamirig sauce. Resultatet er en gylden, karamelliseret fyld, der både smager luksuriøst og er utroligt nemt at lave.

De halverede skalotteløg giver retten en naturlig sødme og en skøn konsistens, når de steges gyldne i smør og olivenolie. Sammen med brune champignon, østerhatte eller kejserhatte får du et fyld, der er både saftigt og fyldt med dybde. Svampenes let nøddeagtige og umamifyldte smag bliver kun bedre, når de braiseres direkte på panden i en glace af lys miso, balsamico, honning og rødvin.

Den her glace bidrager med så meget smag til tærten: misoen tilføjer dyb umami, rødvinen giver varme og kompleksitet, balsamico tilfører syrlig sødme og honningen runder det hele af. Sammen omslutter de løg og svampe med en glansfuld, mørk karamellisering, der gør tærten uimodståelig.

Den færdige tatin laves let med butterdej eller tærtedej, som lægges ovenpå fyldet, bages sprødt og gyldent – og vendes så de smukke, karamelliserede løg og svampe ender øverst. En håndfuld frisk oregano eller timian på toppen løfter duften og tilføjer et frisk, urtet element. Og vil du give den et ekstra strejf af luksus, kan du rive en smule parmesan over.

Perfekt som en vegetarisk hovedret, som tilbehør til efterårs- og vintermiddage eller som en imponerende gæsteret.

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 20-25 min.
Tilberedningstid: 25-30 min.
I alt:
 45-55 min.

Nok til 4 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

GLACE

  • 30 g lys miso 

  • 2 spsk god balsamicoeddike

  • 1 dl rødvin

  • 0,5 dl vand

  • 2 tsk honning

TÆRTE

  • 5 skalotteløg

  • 6 mellemstore svampe (brune champignon, østerhatte, kejserhatte) 

  • 25 g smør

  • 2-3 spsk olivenolie

  • En lille håndfuld frisk oregano- eller timianblade

  • Friskkværnet sort peber

  • 1 butterdej eller tærtedej

TOPPING

  • Frisk oregano eller timian 

  • Evt. lidt revet parmesan (valgfrit)

HVORDAN LAVER DU DEN:

  1. Pisk først ingredienserne til glacen godt sammen.

  2. Skræl løgene og halver dem på den lange led. Rens svampene for jord og halver dem.

  3. Varm din pande godt op, kom smør og olivenolie på og steg løgene og svampene med skærefladen nedad ved middel-høj varme et par minutter.

  4. Hæld glacen udover løg og svampe, tilsæt oregano- eller timianblade og lidt sort peber, steg yderligere 4-5 minut. Forvarm i mellemtiden din ovn ved 200 graders varmluft.

  5. Sluk for panden når der stadig er godt med væske tilbage i bunden. Det er vigtigt for, at fyldet slipper panden efter bagningen.

  6. Læg så din tærtedej/butterdej over fyldet i panden og pres den lidt ned i siderne, så den omslutter det. Det gør ikke noget, hvis dejen er for stor, du kan bare bukker den lidt indover sig selv.

  7. Prik huller i dejen og bag så tærten ved 200 graders varmluft i 25-30 min. Hold øje med, at den ikke bliver for brændt.

  8. Lad den køle lidt af, når den er færdig, læg så en tallerken eller et serveringsfad ovenpå panden, brug evt. grydelapper eller lign. hold på tallerkenen og panden og flip det, så tærten ender på tallerkenen.

  9. Pynt med frisk oregano, evt. lidt parmesan og nyd den med en salat på siden. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

UNDGÅ LØGENE OG SVAMPENE IKKE SLIPPER Du kan opleve, at alle løgene og svampene ikke slipper panden, når du flipper den. Don’t worry, i så fald lægger du dem bare “på plads”. Måden du kan undgå det på, er ved at sikre at der er godt med væske tilbage i panden, inden du lægger dejen på og bager den.

GLUTENFRI Du kan bruge en glutenfri dej, for en glutenfri version. Brug også den variant af miso, der hedder hatcho miso - det er certificeret glutenfrit.

LAKTOSEFRI For en laktosefri version, kan du bruge en laktosefri smør, parmesan og dej.

Næste
Næste

Glutenfri krydderkage med kikærter og kanelfrosting