Galette med porre, balsamico, timian og parmesan

Den her galette med porre, balsamico og parmesan smager simpelthen bare så godt. Den sprøde tærtedej omslutter et cremet, karamelliseret fyld af bløde porrer, aromatisk timian og sødmefuld balsamico – toppet med den salte, umamirige smag fra friskrevet parmesan.

De sauterede porrer er hjertet i retten – de bliver silkebløde og let søde, når de steges i olivenolie sammen med hvidløg og timian. Balsamicoeddiken tilfører en let syrlighed og dyb karamelliseret smag, der fremhæver porrens naturlige sødme og giver fyldet en skøn balance mellem sødt, salt og syrligt.

Den hjemmelavede tærtedej er enkel at lave og kræver kun få ingredienser. Kombinationen af hvedemel og fuldkornshvedemel giver den både sprødhed og en let nøddeagtig smag, som passer perfekt til det fyldige porrefyld. Vil du spare tid, kan du også bruge en færdig tærtedej – det gør galetten endnu nemmere at lave på en hverdagsaften.

Et særligt twist i opskriften er den cremede miso-sennep-paste, som smøres ud på bunden, før fyldet lægges på. Den giver galetten et cremet lag af umami og syre, der løfter smagen og giver retten en lille overraskelse, man ikke helt kan sætte fingeren på – men som gør hele forskellen.

Til sidst drysses galetten med friskrevet parmesan, som smelter let og giver en sprød, gylden overflade under bagningen. Resultatet er en duftende, gylden tærte med dybde, sødme og umami – lige til at servere med en frisk salat på siden.

Perfekt som aftensmad både på hverdage og i weekenden med skønne salater på siden.

Vi har samlet en række opmærksomhedspunkter under opskriften, som kan være handy at kende til, inden du går i gang.

Husk, at vi poster mange af vores opskrifter i videoformat på vores Instagram. Det kan tit være behjælpeligt, at se opskriften blive lavet i en video.

Forberedelsestid: 15-20 min.
Tilberedningstid: 30-35 min.
I alt:
 45-55 min.

Nok til 4 pers.

HVAD SKAL DU BRUGE:

FYLD

  • 4 store porrer

  • 1 spsk frisk hakket timian

  • 2 fed hvidløg

  • 2 spsk god balsamicoeddike

  • 70 g parmesan

  • Olivenolie

  • Salt og peber 

TÆRTEDEJ

  • 1 købt tærtedej eller denne opskrift (tager 5 min. at lave):

  • 1,5 dl vand

  • 1,5 tsk salt

  • 0,75 dl olivenolie

  • 3 dl hvedemel

  • 2,25 dl fuldkornshvedemel, grahamsmel eller ølandshvedemel

MISO PASTE

  • 40 g lys miso

  • 1,5 tsk dijonsennep

  • 2-4 spsk vand

HVORDAN LAVER DU DEN:

  1. Skær top og bund af porrene og skyld dem for jord. Skær dem så i skiver af 0,5 cm. tykkelse.

  2. Skær hvidløgsfedene i tynde skiver og hak den friske timian fint.

  3. Riv til sidst parmesanen fint på et rivejern.

  4. Steg så hvidløg og timian i godt med olivenolie et par minutter til det begynder at dufte.

  5. Kom porrene ved og steg det til de begynder at være godt møre og ringene “falder fra hinanden”.

  6. Tilsæt salt, peber og balsamico, rør det godt sammen og steg det yderligere et par minutter. Sluk så for varmen.

  7. Lav i mellemtiden tærtedejen (hvis ikke du bruger en færdiglavet). Rør vand, salt og olie sammen i en skål.

  8. Tilsæt melet og rør det sammen med en ske, men efterhånden som dejen bliver mere og mere "tør" kan du begynde at ælte den sammen med hænderne - eventuelt ude på bordet.

  9. Ælt dejen godt sammen i 5 minutters tid og lad den stå og trække i 5-10 min. på køkkenbordet. Forvarm din ovn nu ved 200 graders varmluft.

  10. Rør i mellemtiden miso, sennep og vand godt sammen. Tilsæt 1 spsk vand ad gangen. Det er vigtigt, at pasten forbliver tyk og ikke bliver tynd, da den skal smøres ud på galette-bunden.

  11. Drys så lidt mel på bordet, rul dejen ud så den er ca. 0,5 cm. tyk og put den på et stykke bagepapir på en bageplade.

  12. Fordel miso pasten ud på bunden, så der er 2 cm. til kanten. Drys halvdelen af parmesanen udover, fordel porrefyldet over parmesanen og drys til sidst resten af parmesanen udover.

  13. Buk kanterne ind over fyldet, dryp med lidt olivenolie og bag den så i 25-30 min.

  14. Server med frisk timian på toppen og en skøn salat på siden. Velbekomme!

OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER

GLUTENFRI For en glutenfri version så brug en glutenfri mel og en hatcho miso - mange lyse misoer er glutenfri, men tjek alligevel.

LAKTOSEFRI Nogle parmesaner er naturlig laktosefri, så tjek for det! Ellers brug en laktosefri variant for laktosefri galette.

Næste
Næste

Gryderet med kikærter, sød kartoffel og harissa